BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Беседи и срещи със съдии и съдебни служители в Деня на отворени врати в Окръжен съд – Ловеч

Над 60 деца от различни училища посетиха Съдебната палата в Ловеч в Деня на отворени врати, който се проведе на 5 юни. Първа беше групата на ученици от начален курс. Те чуха какъв е пътят на едно дело – от образуването му, през разпределянето, докладването на съдията, разглеждането му в открити съдебни заседания и накрая решаването му. Малчуганите посетиха различните отдели в съдебната администрация – регистратура, гражданско и наказателно деловодство, запознаха се и с работата на съдебните секретари. Част от децата бяха посещавали  Окръжен съд – Ловеч и миналата година в Деня на отворени врати. От тогава са запомнили някои дейности в съда и с готовност и правилно отговаряха на въпроси или обясняваха на съучениците си.

Макар че денят беше наситен със съдебни заседания, малчуганите успяха влязат и да разгледат съдебна зала. Там те чуха къде застават различните участници в съдебен процес – страните, адвокатите им, прокурорът, съдебният секретар и, разбира се, съдебният състав.

По същия път преминаха и учениците от горен курс. Те бяха от училища в с. Дерманци и градовете Летница и Угърчин. Младежите на възраст посетиха съда по инициатива на Сдружение „Екомисия 21 век“, което реализира проект за ролята на гражданите като гарант за върховенството на закона.

Това беше и един от въпросите, обсъждани по време на срещата учениците със съдията от Окръжен съд – Ловеч Пламен Пенов. Той обясни на гостите, че съдебните заседания, с някои изключения, са открити за широката публика, защото по този начин се осигурява повече прозрачност и обективност при провеждането на един съдебен процес и впоследствие – при решаването му.

Другият вид гражданско участие в правораздаването, което е по-пряко, е фигурата на съдебния заседател. Магистратът обясни какви хора, с какви професии могат да са съдебни заседатели, каква е тяхната функция.

Съдия Пенов разсея някои от заблудите у младежите, породени от телевизионни шоу програми и филми, относно специфики на съдебния процес, като направи паралел с ролята на съдебните заседатели в Съединените американски щати и у нас.

Структурата на съдилищата в България, институционалния контрол на съдебните решения, детско правосъдие, домашно насилие и много други бяха сред темите, за които магистратът разказа на децата.

В края на посещението си учениците получиха информационни брошури, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!