BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БНТ припомня всяка вечер филмите на Ален Делон /допълнено/

ален делонОт понеделник, 19 август 2024 г., БНТ 1 ще излъчи поредица от филми с участието на Ален Делон след късна емисия „По света и у нас“. Промяната в програмата е по повод кончината на френския актьор на 18 август. Още в неделя вечер след централна емисия „По света и у нас“ в памет на Ален Делон БНТ 1 излъчи игралния филм „За кожата на едно ченге“. Останалите заглавия  са

19.08. – 23:25 „Двама мъже в града“

20.08. – 23:25 „Полицейска история“

21.08. – 23:25 „Победителят“

22.08. – 23:25 „Дума на ченге“

23.08. – 23:25 „Не будете ченге, което спи“

Френският актьор Ален Делон е една от легендите на световното кино на 20-и век. Той беше на 88 години. Съобщението за кончината е на трите му деца, цитирани от Франс прес. Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в семейството на директор на провинциално кино и аптекарка. Родителите се развеждат, когато той е на 4 години и той отраства в приемно семейство и католически пансион, преди да се върне в новото семейство на майка си.
Влюбва се в киното, след като на 19 години гледа „Не пипай мангизите“ с Жан Габен в главната роля.
Първата му роля е във филма на Ив Алегре „Когато е замесена жена“, излязъл през 1957 г. Тогава Ален Делон е на 21 години. Тогава той има зад гърба си няколко ареста за кражби, хулиганство и сводничество, диплома на колбасар и военна служба във френски Индокитай.
Вторият филм, в който играе, „Бъди красива и мълчи“ на Марк Алегре, го свързва с друг младеж, който също прави първи стъпки в киното – Жан-Пол Белмондо. Двамата стават легенди на френското кино.
През 1958 той се готви за първата си по-сериозна роля в нов филм, в който му партнира една вече утвърдена звезда – германската актриса Роми Шнайдер. Общият им филм „Кристин“ на Пиер-Гаспар Юи води до връзката им, оцеляла до 1963 г. Киното ги събира още няколко пъти в следващите години. Връзките на Делон са почти неотделими от филмите, в които той играе, и от публичния образ, който има. Публиката ревниво следи отношенията му с Роми Шнайдер, а после и с всяка друга жена, с която той се свързва.
Звездата му изгрява истински в началото на 60-те с филмите „Под горещото слънце“ на Рене Клеман и „Роко и неговите братя“ на Лукино Висконти, който печели наградата на журито на фестивала във Венеция. През 1962 идва друг голям успех – „Затъмнението“ на Микеланджело Антониони, с Моника Вити в главната роля, който получава наградата на журито на фестивала в Кан.
Следват множество филми, в които Ален Делон утвърждава голямата си роля във френското и световното кино. Сред тях са „Гепардът“ (Златна палма в Кан), „Двама мъже в града“, „Черното лале“, „Самураят“, „Гори ли Париж?“, „Басейнът“,“Търсачи на приключения“.
Ален Делон играе в най-разнообразни жанрове на игралното кино на 70-те и 80-те години – криминални, драматични, приключенски. Редува роли на добрия герой, трагичния персонаж, романтичния младеж. Сред партньорите му са Натали Делон, Мирей Дарк, две актриси, които влизат и в личния му живот.
Ален Делон играе за кратко и в театъра, но това не се оказва неговата стихия. По-добре се е чувстват в ролята на продуцент. Той е произвел най-малко 25 от филмите, в които е участвал. През 70-те започва и бизнес – отваря ресторант в Ница. После произвежда алкохол и различни луксозни стоки, става лице на Кристиан Диор, колекционира скъпи вина и съвременно изкуство. В края на 70-те и началото на 80-те той се заявява като човек от десницата и известно време следва тези убеждения – подкрепя Жискар д’Естен, Жак Ширак, Никола Саркози. Нещата се променят, когато той изразява подкрепа за крайната десница на Жан-Мари Льо Пен – човек, когото той е определял като приятел, пише Ню Йорк таймс.
Ален Делон е от малкото западни кинозвезди, допускани от властите в комунистическия лагер преди 1989 г. Някои филми с негово участие се показват в големи салони в Източна Европа и събират стотици милиони зрители. Въпреки тази симпатия на комунистическите власти към него, Делон е свързан с идеите на дисидентското движение в Източна Европа, приветства падането на Берлинската стена, особено близък чувства президента дисидент на Чехословакия, а после и на Чехия – Вацлав Хавел, който е драматург. Приз 2022 Ален Делон осъжда руската инвазия в Украйна.
През 2019 той претърпява инсулт и оттогава почти не се появява в публичното пространство. Филм, който е искал да снима, остава ненаправен.
От първия ден на войната на Русия срещу Украйна, Ален Делон застана на страната на Украйна. Даже каза, че ако е бил по-млад, е щял с оръжие в ръка да защити вероломно нападнатата от Путин свободна страна.
Поклон пред паметта му!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!