BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Данните говорят: Все по-малко деца се раждат в област Ловеч

Павлин Иванов

За цялата 2020 г. във всички населени места на област Ловеч са се родили едва 557 бебета. В България през изминалата година са се родили 55 587 деца. За сравнение, през 2019 г. в страната бебетата са 55 609 или с 22 повече. За ловешка област също се отчита спад спрямо предходната 2019 г., когато в областта са се родили 610 бебета или с 53 повече от 2020 г. Това се вижда от данните на Националният център по здраве и анализи.

Важно е да се отбележи, че в област Ловеч през миналата година са направени и 155 аборта, а за цялата страна цифрата е внушителна – 19 150 аборта.

Тенденцията са все по-малко раждания на деца в България се запазва.

Общините и държавата по-скоро маркират намерения и дейности, отколкото да имат реални политики за справяне с демографските проблеми. Даването на пари за новородено обикновено е лошо решение, поради общоизвестните факти – семействата с възможности се доверяват да лекари в други градове, а родителните домове на област Ловеч раждат предимно хора от по-малките населени места. Следователно, мярката със символичните помощи обслужва семейства с по-нисък социален статус и многобройни фамилии.

Проблемите с малкото деца в областта рефлектират много бързо в образованието. Просто се закриват паралелки, защото има естествена липса на ученици. Това оставя без работа педагози, а в средносрочен план, спира развитието на населените места в областта – няма кой да работи.

Би трябвало по време на изборна кампания, в каквато се намираме, да бъдат представени различни пътища и концепции за решаване на този толкова видим проблем. За съжаление, това не се случва.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!