BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Задържаха началник в Луковит за подкуп

b132c479-2ad2-47a8-82ba-b5f1c931109dНачалник на общинска служба „Земеделие“ в Ловешко е задържан за взимане на подкупи, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков на съвместен брифинг със заместник-директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) старши комисар Боян Раев и Димитър Китанов, началник отдел в ГДБОП.
Служители на ГДБОП – София, в хода на разследването на образувано от Окръжната прокуратура в Ловеч наказателно производство за корупционни престъпления, са задържали длъжностното лице, заемащо отговорно служебно положение в момент на получаване на поредна сума пари от едно от лицата, за които той е изготвил неправомерно писмени документи.
Валентин Вълков каза още, че се касае за четирицифрена сума, като това е поредната сума, тъй като става въпрос за период от миналата година до настоящия момент.
Прокурорът уточни, че това длъжностно лице (по-късно стана ясно, че е Тони Петров) неправомерно и в разрез със служебните си задължения е изготвило писмени документи, касаещи преразпределяне на земеделските земи, които крупни земеделски производители на територията на тази община обработват както през миналите, така и през настоящата и бъдещата стопанска година. „Тези документи са така наречените споразумения, които всяка година, втората половина на месец август и началото на септември, се изготвят между земеделските производители и касаят преразпределение на земеделските площи“, каза Вълков.
На базата на тези писмени документи – споразумения, земеделските производители, след като ги получат, кандидатстват и получават европейски субсидии. „Казусът се състои в това, че длъжностното лице, в нарушение на служебните си задължения и без да има право на това, съставя тези споразумения. След като получи определена от него сума от земеделските производители в даден ден и час, той им предоставя тези документи.
По думите на Вълков тези преразпределения на земеделски площи трябва да се правят от външна фирма след сключен договор, но задържаното лице е извършвал тази дейност неправомерно, като е искал по-малко заплащане.
Обвиняемият е служител на общинска служба „Земеделие“ повече от 10 години, с чисто съдебно минало.
Боян Раев посочи, че разследването по случая е започнало преди повече от една година, но е още в начална фаза.
Лицето е привлечено като обвиняемо за тежко умишлено престъпление – подкуп, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. Задържано е с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа и днес ще бъде разгледано и искането от страна на Окръжна прокуратура – Ловеч, за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

БТА

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!