BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туриста, като спадът е 29%

Министър Мариана Николова: Залагаме на вътрешния туризъм, малките места за настаняване трябва да бъдат много рекламирани

Областният управител Ваня Събчева придружаваше вицепремиера в изненадващата проверка

Ние залагаме отново на вътрешния туризъм, затова трябва да популяризираме този район. Хората си харесват Балкана и като ходят до Троянския манастир, могат да идват в Априлци. Това обяви днес на среща в планинската община вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова. Тя направи изненадваща проверка на места за настаняване с Априлци, като бе придружавана от областния управител Ваня Събчева и кмета Тихомир Кукенски.

Вицепремиерът призна, че съществува дефицит по отношение на рекламата на малките населени места за настаняване, нещо, което според нея ще се промени и те ще бъдат включени в стратегическия план, който тя предлага. Николова изрази задоволство от факта, че малките места за настаняване в Априлци в момента са заети, и призова да се спазват всички противоепидемични мерки, за да бъдат хората спокойни и да се наслаждават на природата и почивката си.

По време на работното посещение министърът на туризма лично се увери в спазването на противоепидемичните мерки в къщи за гости и хотели, че утвърдените и въведени правила за работа се спазват стриктно, като се прилагат безкомпромисно всички заложени мерки за дейност, наложени заради разпространението на корона вируса. Тя бе категорична, че е изключително важно да се прилагат разработените указания за дейност от Министерството на туризма, само така може да се гарантира сигурността на туристите и заетост на местата за настаняване.

За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туриста, като спадът е 29% по данни от ЕСТИ. Най-сериозно е намалението на туристите в хотелите – 84%, а при къщите за гости то е едва 9% за периода декември 2020 г. – януари 2021 г. Къщите за гости са безспорно водещият избор за туристите в община Априлци, като в тях са пренощували 68% от туристите в общината за първите два месеца от зимния сезон. Това прави малко под 800 туристи за двата месеца.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!