BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

И през януари най-ниска е безработицата в Троян – 5.9%, най-висока в Угърчин – 26.7%

През януари броят на започналите работа регистрирани безработни достигна 385, което е с 126 повече в сравнение с последния месец на изминалата година, съобщават от Дирекция Регионална служба по заетостта Ловеч. 5 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. 78.4% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 41.6%, следвани от търговията – с 12.2%, държавното управление – 9.0%, хуманитарно здравеопазване – 4.4%, и др.

83 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през януари – 2 по програми и мерки за заетост и 81 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец юли 2020г., е осигурила заетост на 433 лица, като само през януари са сключени трудови договори с нови 138 безработни.

Според административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрирана безработица в областта през януари, когато поради сезонните особености традиционно се отбелязва и най-високата месечна безработица, е 10.1%[1]. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение от 0.2 пр. пункта в стойността на показателя, а на годишна база се наблюдава спад с 0.4 пр. пункта.

  • Най-ниска е безработицата през януари в община Троян – 5.9% и Община Ловеч – 6.0%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 26.7%, Ябланица – 24.9%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Априлци – 7.3%, в Тетевен – 15.9%, в Луковит – 18.5%  и в Летница – 21.6%.

В края на януари регистрираните безработни в бюрата по труда отг Ловешка област са били 5 664, което е с 161 лица повече от декември. На годишна база се отчита спад с 194 лица. Въпреки наложеното затваряне поради втората вълна на Ковид кризата, през месец януари не се наблюдава съществен ръст на дневния ход на новорегистрираните безработни. За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 730 безработни лица, като броят им, въпреки кризата, е с 93 по-малко от броя на новорегистрираните през януари 2020 г. Освен тях, други 3 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в бюрата по труда.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като „60/40” и „80/20” (проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по ОПРЧР), продължават да работят за запазване на заетостта, като през месец януари над 888 заети лица са били компенсирани по тези мерки.

По мярката „Запази ме”, финансирана по ОПРЧР и финансовия механизъм React-EU, за компенсиране на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, в Ловешка област 126 работодатели, подали заявления до 31.01.2021г., са одобрени за 585 наети и осигурявани от тях работници и служители да получат компенсации по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск през месеците ноември и декември 2020г.

Въпреки наложения втори “локдаун” пазарът на труда продължава да търси работна сила. Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 322. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (39.1%), следват държавното управление (26.1%), аграрен сектор (11.2%), административните и спомагателните дейности (6.5%), хуманно здравеопазване (6.5%), образование (4.0%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (3.1%), и др.

[1] Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.

Най-търсените професии през месецa са: персонал, полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селското, горско и рибно стопанство; работници в добивната и преработващата промишленост, монтажници; медицински специалисти; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, , дървени изделия;  техници в природни и технически науки; преподаватели; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; водачи на МПС и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!