BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Кметът Корнелия Маринова е преизбрана за председател на постоянната комисия по еврофондовете към НСОРБ

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова бе единодушно преизбрана за председател на Постоянната комисия по европейски фондове, национални и международни програми и проекти на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това стана на 15 юли, когато в столицата стартира работата на членовете на Постоянната комисия по европейски фондове за мандат 2019 – 2023 г.

В експертно-консултативния орган на Сдружението ще работят 118 представители от 82 общини. 35 от тях са кметове и заместник-кметове, петима – председателите на общински съвети, 15 са общинските съветници и 63-ма общински експерти.

Председателят на Комисията – кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова – подчерта отговорността на всеки от членовете на постоянната комисия за ефективното управление на публичните средства. Екипът на комисията е изградил и успешно поддържа динамична комуникация с всички структури в централната администрация, свързани с управлението, планирането и програмирането на евроресурсите. Кметът Маринова обърна внимание, че на Комисията предстои да работи на границата на два програмни периода и към задачите й през този мандат се добавят и предизвикателства, свързани с подготовката на следващия планов период, който въвежда изцяло нов механизъм на взаимодействие.

Сред най-значимите успехи, които отчита в работата си Постоянната комисия на НСОРБ по европейски фондове, национални и международни програми и проекти, са въвеждането на електронния документооборот в почти всички етапи от управлението на европроектите и солидният допълнителен финансов ресурс, привлечен в полза на общините. Повече от 1 млрд. лв. над предварително планираните средства са привлечени за общините до края на 2019 г., като основната заслуга за това е активността на представителите на НСОРБ в комитетите за наблюдение на програмите с европейско финансиране.

В рамките на заседанието бе избрано новото ръководство на постоянната комисия към НСОРБ. На преизбрания председател Корнелия Маринова през новия мандат като заместник-председатели ще работят:

Йордан Младенов, кмет на община Пещера;

Ирина Савина, заместник-кмет на Столична община;

Маринела Цонева, директор на дирекция в община Велико Търново

Мария Гиева, изпълнителен директор на МИГ Раковски.

Предстои да бъдат дискутирани проблемите, които пандемията предизвика в управлението, в това число и на проектите, финансирани със средства от ЕС или по линия на националните и международните програми. Екипът на НСОРБ е изготвил обстоен анализ за изпълнението на общинските проекти, съфинансирани от ЕСИФ за 2019 г. Ще се дебатират и актуални въпроси за изпълнението на проектите на общинско ниво и формира позиция за програмиране на допълнителните средства от ЕС за насърчаване възстановяването от кризата в контекста на пандемията от Covid-19.

Директорът на дирекция „Централно координационно звено“ към Министерския съвет Иван Иванов ще запознае представителите на общините – членове на ПК по европейски фондове, национални и международни програми и проекти, с напредъка по изготвянето на националните стратегически документи за управление на средствата от ЕС за програмен период 2021-2027 и с актуалните предложения на ЕК по Многогодишната финансова рамка в контекста на ЕС Ново поколение.

И през този мандат местните власти ще могат да разчитат на експертна подкрепа от страна на НСОРБ за подготовката на стратегически документи и разработване на механизми за междуобщинско сътрудничество за програмен период 2021-2027. Предстои новият състав на ПК по европейски фондове, национални и международни програми и проекти на НСОРБ да набележи приоритетите в своята работа до 2023 г.

(По материал на НСОРБ)

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!