BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Най-ниска е безработицата през декември в община Троян – 5.7%, най-висока в Угърчин – 26.1%. За област Ловеч – 9.9%

Равнището на регистрирана безработица в областта през декември е 9.9%[1]. Отчита се минимален ръст от 0.1 процентни пункта в сравнение с предходния месец ноември и спад с 0.1 процентни пункта спрямо година по-рано. С 3.2 процентни пункта е над равнището на безработица за страната, което е 6.7%.

  • Най-ниска е безработицата през декември в община Троян – 5.7% и Община Ловеч – 6.0%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 26.1%, Ябланица – 24.5%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Априлци – 6.6%, в Тетевен – 15.2%, в Луковит – 17.8%  и в Летница – 20.2%.

В края на месец декември регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са 5 503, като спрямо ноември се отчита минимално увеличение от 31 лица или ръст от 4.8%. На годишна база се отчита намаление с 56 лица или 1.0%.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 643 безработни лица. Освен тях, други 5 души от групите на търсещите работа – заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в бюрата по труда от областта.

През декември броят на започналите работа безработни лица достигна 259, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 16.7%. През изминалия месец 4 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

От започналите работа 78.4% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 32.4% от всички започнали работа, търговията – с 9.9%, хуманно здравеопазване – 6.9%, административни и спомагателни дейности– 5.0%, хотелиерство – 5.0%, държавно управление – 4.6%  и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 46 безработни лица от рисковите групи – 10 по програми и мерки за заетост и 36 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Схемата „Заетост за теб”, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост до момента на 262 лица от Ловешка област, като само през декември са сключени трудови договори с нови 63 лица.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на 60/40 или ПМС 278/2020 г. и 80/20 или „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 1 490 заети лица от май до края на декември.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 168, като 82.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (72.6%), хуманно здравеопазване (6.0%), държавно управление (8.3%), административни и спомагателни дейности (3.6%), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (3.6%), образование (3.0%) и др.

Най-търсените професии през този месец са: монтажници, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, персонал, полагащ грижи за хората, работници в добивната и преработващата промишленост, металурзи, машиностроители, сродни на тях и занаятчии, водачи на МПС, работници по производство на храни, облекло и дървени изделия,  работници по събиране на отпадъци, продавачи, преподаватели и др.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!