BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет Ловеч одобри искането на кмета да се поемат два нови заема

Общинският съвет в Ловеч даде съгласие за поемане на един краткосрочен общински дълг от фонд „Флаг“ ЕАД за изпълнение на проект „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в гр. Ловеч“. Решението бе прието с 29 гласа „За“ и без гласове „Против“ и „Въздържал се“ по време на заседание на 29 октомври в салона на Ловчанско читалище „Наука-1870“ при спазване на всички санитарни мерки.

Максималният размер на дълга е 362 898,00 лв., видът е краткосрочен, поет с договор за общински заем. Срокът за погасяване е 12 месеца, считано от датата за подписване, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

Гласувано бе и поемане на дългосрочен общински дълг от фонд „Флаг“ ЕАД за изпълнение на проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч – етап 3”. Гласуването бе 21 „За“, без гласове „Против“ и с два гласа „Въздържал се“.

Максимален размер на дълга е 276 806,81 лева, поет е с договор за общински заем. Срокът за погасяване – до 24 месеца, считано от датата на подписване, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване. Максимален лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083 %.

Съветниците вкараха в решението допълнение, според което кметът на Община Ловеч трябва да проведе разговори за по-нисък лихвен процент.

С 25 гласа „За“, без гласове „Против“ и пет гласа „Въздържал се“ бе прието и предложението да се кандидатства с проектното предложение „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч“, ПО 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, ИП „Социална инфраструктура“, група дейности „Културна инфраструктура“.

Проектът е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Ловеч – ИПГВР и последен основен обект за реализация от Инвестиционната програма на Община Ловеч. Обектът попада в зона за въздействие на публични функции с висока обществена значимост.

Преустройство на Младежкия дом цели подобряване условията за достъп до културен живот на жителите и гостите на град Ловеч и региона. В обхвата на проекта са включени дейности по цялостна реконструкция на сградата, промени в разпределението на всички етажи. След преустройството сградата ще осигури място за Регионалния исторически музей с експозициите си, ще бъдат разкрити възможности за по-широко развитие на младежките дейности и ще бъде обособен детски център. Общински съвет – Ловеч гарантира, че съответната културна институция няма да бъде закривана за период, не по-малък от 5 години след крайното плащане към бенефициента.

Проектното предложение е готово, но още не е подадено, сега искаме вашето принципно съгласие, после ще има обществено обсъждане и след това ще влезе отново в Общински съвет, обясни процедурата кметът Корнелия Маринова.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!