BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер „Белене“ се състоя на 1 юни

20240601_133126Поредното годишно поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер „Белене“ се проведе на 1 юни 2024 г. на дунавския остров Персин. Сред участниците бе и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч (2015-2023), общественик, ангажиран с почитта към жертвите на комунистическия режим, както и част от инициативния комитет, който възстанови събитието още миналата година след тригодишно прекъсване. Корнелия Маринова, заедно с много други гости, поднесе цвята пред мемориала.

Събитието беше открито от Петър Стоянов, президента в периода 1997-2002. Той направи сравнение между световно известния Нелсън Мандела и Илия Минев. Мандела е заточен 27 години на остров Робен и днес целият свят знае за него. Илия Минев е затворник в комунистическа България общо 33 години, но днес малцина си спомнят за него, подчерта Стоянов. „Ще бъде непростим грях в нашата общобългарска памет да не бъде вграден споменът за „Белене“ и за всички останали места, които са символи на ужасяващия комунистически режим“, каза президентът Стоянов.
Десетките оживели до днес лагерници се снимаха за спомен, някои бяха довели своите внуци. В речите се бившите лагерници призоваха за справедливо възмездие за виновните и подчертаха, че над 30 години чакат властта да вземе отношение.
От Бурса, заедно с други бивши лагерници от Турция, бе дошъл Шукри Сюлейман Мехмед. Той е бил учител по немски език и преди 40 години от гимназия в Крумовград направо е въдворен в лагера „Белене“. Тогава 34-годишният мъж изкарва 18 месеца в лагера, после още 27 месеца е интерниран в монтанско село като говедар. „За последен път идвам тук и изказвам недоволство от бавното съдопроизводство“, каза той.
Специален гост бе писателката Теодора Димова, която произнесе силно слово. Водещ бе актьорът Руси Чанев. В честването участва служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, посланикът на Турция у нас Н.Пр. Мехмет Саит Уянък, много политици и кандидат-депутати.

Организатор на събитието е Инициативна група от личности и организации, обединили усилия за провеждането на поклонението, начело с журналиста Христо Христов. Той прочете дълъг списък от дарители и помощници на инициативата.

Концлагерът „Белене“ е създаден с поверително решение на правителството на БКП с премиер Георги Димитров на 27 април 1949 г. През 1953 г. е закрит, следвайки политиката на Москва за временно намаляване на репресиите в лагерите от наказателната система ГУЛАГ в СССР. След избухване на Унгарското народно въстание през есента на 1956 г. комунистическата власт отново отваря „Белене“. През 1959 г. лагерът отново е закрит, след като в интервю за западно издание тогавашният премиер Антон Югов заявява, че в България вече няма лагери. В края на 1984 г. комунистическият режим отново отваря „Белене“,

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!