BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По брой на заетите лица област Ловеч е на двадесет и първо място сред 28-те области в страната, а по коефицент на заетост – на двадесет и второ място

Национален статистически институт

През първото тримесечие на 2024 г. общият брой на заетите лица в област Ловеч е 45.2 хил., от които 23.5 хил. са мъже, а 21.7 хил. са жени. В сравнение с първото тримесечие на 2023 г. броя на заетите лица се увеличава с 8.1%.

Коефициентът на заетост в областта през първото тримесечие на 2024 г. е 47.1% (при 52.8% за страната), съответно 51.5% за мъжете и 43.1% за жените. В сравнение с първото тримесечие на 2023 г., този коефицент е по-висок с 4.1 процентни пункта, като при мъжете има увеличение с 4.1 процентни пункта, а при жените – с 4.2 процентни пункта.

По брой на заетите лица област Ловеч е на двадесет и първо място сред областите в страната, а по коефицент на заетост – на двадесет и второ място.

През първото тримесечие на 2024 г. заетите лица на възраст 15 – 64 навършени години са 44.4 хил., като 23.1 хил. от тях са мъже, а 21.3 хил. са жени. В сравнение с първото тримесечие на 2023 г.  броят на заетите лица се увеличават със 7.2%.

Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 – 64 навършени години е 68.4%, съответно 69.3% за мъжете и 67.4% за жените. В сравнение с първото тримесечие на 2023 г. този коефициент е по-висок с 5.7 процентни пункта.

Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на възраст 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната. Домакинствата, участващи в изследването, са избрани на случаен принцип и се анкетират чрез лично интервю.

Наблюдаван период – характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.

Заети са лицата на възраст 15 – 89 навършени години, които през наблюдавания период:

  • извършват работа дори и за един час, за което получават работна заплата

или друг доход;

  • не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест,

годишен отпуск, отпуск при раждане и отглеждане на малко дете и други.

Коефициент на заетост – относителният дял на заетите лица от общото население (в съответната група).

При оценката на резултатите за първото тримесечие на 2024 г. са използвани данни за населението на страната към 31.12.2023 година. Изключено е населението, живеещо в колективни домакинства.

Както при всяко извадково наблюдение, данните от Наблюдението на работната сила са обременени с грешки, дължащи се на извадката (стохастични грешки).

Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.

По-подробни данни от Наблюдението на работната сила за първото тримесечие на 2024 г. могат да се намерят на сайта на НСИ – www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда“, Наблюдение на работната сила.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!