BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

По данни на НСИ: Средната брутна месечна работна заплата в област Ловеч за октомври 2020 г. е 1 120 лв., за ноември  – 1 098 лв. и за декември – 1 139 лева.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч към края на декември  2020 г. намаляват с 0.4% спрямо края на септември 2020 г., като достигат 30.2 хиляди.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите  по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 38.7%, „Търговия, ремонт на автомобили мотоциклети“- 11.3%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 9.1%.

В края на декември 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч са с 0.2 хил. или с 0.7% по-малко в сравнение със съшия период на предходната година.

Средната брутна месечна работна заплата в област Ловеч за октомври 2020 г. е 1 120 лв., за ноември  – 1 098 лв. и за декември – 1 139 лева.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч е 1 119 лева и нараства спрямо третото тримесечие на 2020 г. – с 2.9%. В обществения сектор средната брутна месечна работна заплата е по-висока от средната за областта с 18.8% и с 29.8% по-висока в сравнение с частния сектор.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч нараства с 7.8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г.. Спрямо същият период на предходната година средната брутна месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 11.9%, а в частния сектор – със 4.9%. (фиг. 1)

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие област Ловеч е на 16-то място по показател средна брутна работна заплата. Най-висока работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 959 лв., Враца – 1 360 лв., София -1 330 лв. ,  и Варна – 1 302 лева. (фиг. 2)

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.

Наблюдението е репрезентативно като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа област по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на заетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни могат да бъдат намерени на сайта на НСИ:  http://www.nsi.bg/bg .

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!