BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Премиерът: Най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да заработят затворените обекти

„Над милиард и 100 милиона лева даде държавата чрез антикризисните мерки от март досега, за да подпомага малките, микро, средните и другите предприятия“. Това заяви министър-председателят по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в Цалапица – една от многото фирми, възползвали се от помощта на държавата за запазване на заетостта чрез мярката 60/40 в пандемията от COVID-19.

Според премиера най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември отново да се отворят затворените обекти. „За да може дотогава нашите герои – медицинските работници, да лекуват.

Всеки ден вече имаме по 2000-3000 оздравели българи“, подчерта Борисов и изтъкна, че, ако продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта у нас вследствие на прилаганите противоепидемични мерки, детските градини и яслите ще бъдат първите, които ще бъдат отворени, за да могат родителите да се върнат на работа.

„Няма икономическа логика, при която може – без да се събира данък, без да се произвежда – държавата да плаща заплатите. Тя няма свои приходи. Затова решението е: или заедно в кризата, или фалит“, категоричен бе премиерът и добави, че прилаганите мерки у нас за преодоляване на социалните и икономически последици от пандемията дават добри резултати.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която придружаваше премиера, заяви, че по най-новата мярка за изплащане на 80% от минималната работна заплатата вече са подадени 1500 заявления, които се отнасят за 6000 работници, заети във временно затворени заради вируса икономически дейности.

Министър-председателят акцентира, че в пълна готовност България очаква първите дози ваксини срещу коронавируса и, който пожелае, ще може да се имунизира напълно безплатно и доброволно.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!