BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Синдикат „Образование“: Преди детските градини и училищата трябваше да затворят софийското метро, градския транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни.

Тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим е грешно педагогическо решение. Но това решение е политическо. Преди детските градини и училищата трябваше да затворят софийското метро, градския транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни. Образователните институции си останаха възможно най-малко рисковите зони в Република България. Но по-лесно е да да посегнем на образованието. Преди имахме добър модел за затваряне на образователни институции при 30% болни ученици и учители. Сега този процент в национален мащаб е далеч под него.

Около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага, при наличие на РНК ваксина.

При създалата се ситуация, пролетната ваканция трябва да започне от 1 април, не е удачно системата да заработи 2 дена преди ваканцията. За пролетната ваканция има национална традиция, да започва от началото на месец април.

Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.

Външното оценяване в 4 клас трябва да бъде отменено, поради специфичната обстановка тази година. Но основният дефицит е грешна философия, заложена в образователния закон за този изпит. МОН измерват само един компонент от образователния процес – знания. А другите много важни образователни компоненти, заложени в ЗПУО –  възпитание и социализация са пропуснати.

В унисон с приближаващите избори, които се провеждат на територията на образователните институции, Синдикат „Образование“ отправя апел към политическите партии и ЦИК: „Уважаеми дами и господа, спрете да източвате училищните бюджети! Спрете да ползвате парите за ученици и учители от делегирания от държавата образователен бюджет, за дейностите, които обезпечават времето, около изборния ден!

Изборните дейности в просветните сгради са: осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева.

Нека спрем това станало традиционно изборно източване на парите за образованието на нашите деца!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!