BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фестивалът „Киномагия“ в Ганчовец продължава да живее… от Цветан С. Тодоров

Любимото творение на рано отпътувалия кинорежисьор Кирил Станков фестивалът „Киномагия“ продължава да живее. Кирил Станков /1969 -2022/ ще се запомни и с чудесния филм „Джулай“, а неговият фестивал се проведе в дните 26 -28 юли 2024 в дряновското село Ганчовец, с активното участие на Милена Лазарова, Народно читалище „Денчо Славов-1900“ и още много приятели.
Кинопрограмата започна много силно с прожекция на уникалния„Моя чичо Любен“ /2022/ на Никола Бошнаков и Джеки Стоев. Това е необичаен филм за неотдавна починалия художник Любен Стоев, брат на режисьора Джеки Стоев. Разказът се води от синна на Джеки –  Рей ван Цешау – музикант на немска рокгрупа.
Зрителят няма представа какво го очаква – един възхитителен микс от документални кадри, журналистическо разследване, игрални възстановки, музикални изпълнения и какво ли още не.

Няма друг начин, след като обектът е толкова необичаен, нестандартен, уникален творец и … бохем.
Запомня се финалния надпис на филма – „По-добре жив, отколкото безсмъртен“. Така се подписвал художникът, който в последния си етап от развитие впечатлява със своите инсталации без аналог.
Обикновено прожекциите на филма вървят с изложби на Любен Стоен, в Ганчовец имаше фотоси. Присъства и режисьорът Кольо Бошнаков, който след прожекцията разказа любопитни факти за филма. Надяваме се скоро да видим филма по БНТ.
Съъъщата вечер представен и филмът „Апостол: Един нежен рицар в Бруталия” на режисьора и актьора Петър Русев. Главният герой Апостол е поет /в ролята Георги Гоцин/, който е в непрестанен конфликт с грубия днешен свят. Сблъсъкът между неговата чувствителност и околните довежда до трагичен финал, в който той се присъединява към компанията на рано загиналите Димчо Дебелянов и Аполинер.
Без да има видими препратки, съдбата на героя неволни, но закономерно, ми припомни злочестатасъдба на уникалния троянски поет Ивайло Иванов. Той почина през 2016 г., като преди това бе принуден да продава книги на улицата… Жалко, много жалко.
В програма бяха още студентстки филми, документалната „Балканска черна кутия“на Цветан Драгнев, „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мина Милева… Имаше много музика, ателиета за децата, въобще за всекиго по нещо…
Накрая нещо лично. Една от най-ценните за мен награди е полученото първо място в конкурс на хайку в Ганчовец през 2014 г. Защото по-добре е да те забележат на село, отколкото в града.
„Киномагия 2024“ се проведе за 11-и път, като до сега са показани близо 70 български и чуждестранни филма. Фестивалът беше създаден, развит през годините и превърнат в емблема на независимото кино от режисьора Кирил Станков. Събитието продължава да се организира благодарение на „НЧ Денчо Славов – 1900“ с. Ганчовец, Оупън Нет Софтуер и на доброволците.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!