BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

163 са заразените в България. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години

163 са заразените вече у нас. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години. Има излекувани 3 пациента, също толкова са и починалите Covid-19.

Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 74 години. Това съобщи председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

„Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма“, допълни ген. Мутафчийски.

Ген. Венцислав Мутафчийски благодари на Кирил Домусчиев за дарението на 100 опаковки хлорохинов фосфат. Той допълни, че лекарството вече е получено от щаба и може да бъде използвано.

„Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина. Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата – едно от ВМА и две от Плевен – вече са изписани“, каза той.

Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си. Той заяви, че не може да предположи кога ще бъде пикът на заразата у нас.

Той каза, че цял ден валят обаждания от възмутени граждани за безгрижието, което цари по столичните улици. И припомни, че само вчера в Италия са изгубили живота си над 600 души.

Ген. Мутафчийски каза, че няма информация за заразен с коронавирус в президентството.

„Засега все още вървим в ниската част на кривата, но започва да се разколебава това стабилно движение от вчера. Тоест вече имаме ясни признаци, че започваме да се качваме“, добави той.

С мерките, които взима правителството, се опитват да снижат плавността на пика.

„Пациенти, които са положителни, остават вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика – едно гърло да го боли, температура, кашлица, не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е от тревожните симптоми. Тогава трябва чрез личния лекар да се обадят и да пристигне линейка и екип да ги извозят. Бърза помощ знае в коя болница“, каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Той коментира появяващите се твърдения за лекуващи коронавируса медикаменти и по-специално тези на хининова основа, като каза, че все още няма утвърден такъв.

„Хининът е доста сроден с това, което се предлага. /…/ Ние имаме надежда, че след като са лекарства от една група, може да имаме ефект, но този препарат в България не е разрешен за употреба в аптечната мрежа. Има си процедури, които могат да го разрешат“, каза началникът на Националия оперативен щаб.

В момента в болница „Токуда“ има заразен с Covid-19 мъж на около 34 години. Той е с двустранна бронхопневмония. РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се извърши дезинфекция и да се установят контактните лица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!