BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

7000 образи красят храма „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч

Близо 7000 образи има досега по стените на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, някои са отделни икони, други са в композиции. Това разказва проф. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, който е ръководител на художниците, които девето лято изографисват храма.
На 26 юли 2022 г. кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с групата и се запозна с процеса на изографисване, което вече обхваща близо 85 процента от стените. Сигурна съм, че това е един най-хубавите храмове у нас и винаги влизам тук с чувство на преклонение и възхита, коментира Корнелия Маринова.
„Това лято рисуваме големите общоправославни светии. Символиката е ясна – те са в основата на нашата църква. Ако кубето най-отгоре е символичното небе с Бог, следват пророците, после евангелистите, които описват събитията. По колоните пък са ликовете на стълпниците, следват образите на светиите и т.н. Придържаме се към тяхното точно портретиране, според източниците, според региона, епохата… Презумпцията е, че човек би повярвал, само ако всичко е истинно. Работим с тънки четки, които са за кавалетна живопис, важен е и най-малкият детайл. Това предава финес на образите“, разказва проф. Владимир Аврамов.
В групата му са още колегите му Васил, Николай, Миро, както и две студентки и един бивш докторант на професора. Това лято художниците ще завършат работата по стените най-отдолу. Ще остане за довършване само балконът (епорията).
Интересен момент е, че част от средствата постъпват от благодетели, които настояват да останат анонимни. Те харесали много свършеното досега и навярно ще продължат да подкрепят святото дело, счита проф. Аврамов.
Новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе тържествено осветен през 2017 година. Той е на две нива, има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата площ е два пъти по-голяма.
Община Ловеч, пресцентър
26.07.2022 г.DSC_3048DSC_3047DSC_3064

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!