BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мотиви на кмета Корнелия Маринова за повишаване на Такса битови отпадъци!

За да избегна всякакви спекулации, публикувам в цялост предложението на кмета Корнелия Маринова до Председателя на Общински съвет Петър Цолов относно намерението за повишаване на Такса битови отпадъци:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ КОРНЕЛИЯ ДОБРЕВА МАРИНОВА КМЕТ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ

 Относно: Определяне на размера на такса за битови отпадъци за 2021 год.

Уважаеми г-н Председател,

В съответствие с изискванията на чл.66, ал.2 от ЗМДТ Общинска администрация-Ловеч внесе в Общински съвет-Ловеч предложение за план-сметка за необходимите разходи за комунална дейност за град Ловеч и 34-те населени места на общината за 2021 година.

Размерът на план-сметката за 2021 год. е увеличен в сравнение с този за предходната година, което се дължи, както на новите стойности на отчисленията по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците , така и на изискванията по сключени договори, касаещи дейности  по сметосъбиране, сметоизвозване, депо,  чистота и снегопочистване. С цел обезпечаване на необходимите средства е необходимо да се коригират промилите по съответните дейности в сравнение с тези от предходната година. Вземайки предвид завишената план-сметка за необходимите разходи за комунални дейности  в град Ловеч и 34-те населени места , предлагам увеличение на промила за нежилищните имоти в град Ловеч в дейността чистота с 0,3 и увеличение на промила за жилищните имоти в град Ловеч и 34-те населени места с 0,5.

Мотиви за определянето на Такса за битови отпадъци:

За постигане на по-голяма справедливост и поради факта, че данъчните оценки на имотите на физическите лица в 34-те населени места са силно занижени и разходите по план-сметката до сега се покриват солидарно от гражданите на град Ловеч, с цел намаляване на разликата между необходимите средства и действителния облог за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци предлагам увеличение на промилите по съответните дейности.

            Таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер за всяко населено място с  решение на Общински съвет. Промилите за всичките 34 населени места са определени на принципа на солидарното заплащане.

                   В Закона за местните данъци и такси чл.8, ал.3 законодателя казва, че размера на таксата може и да не възстановява пълните разходи на общината по предоставянето на определена услуга, когато общинския съвет реши, че това се налага за защита на обществените интереси.  

На основание гореизложеното, във връзка с чл. 21, ал.1, т.6 и т.7 от ЗМСМА и в изпълнение на чл.62 и чл. 67 от ЗМДТ, предлагам на Общински съвет-Ловеч да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

  1. Определя размера на такса за битови отпадъци за 2021 год. в промили върху данъчна оценка (чл.20 и чл.21, ал.1 от ЗМДТ) за жилищни имоти, декларирани по чл.14 от ЗМДТ, както следва за:
    • Застроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 3, 4 и 5.
    • Незастроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 4 и 5.
  2. Определя размера на такса за битови отпадъци за 2021 год. в промили върху данъчна оценка (чл.20 и чл.21, ал.1 от ЗМДТ) за нежилищни имоти, декларирани по чл.14 от ЗМДТ, както следва за:
    • Застроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 6, 7 и 8.
    • Незастроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 7 и 8.
  3. Определя таксата за битови отпадъци в левове за декларираните от тях до 30.11.2020 год. съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата на извозването им по чл.67, ал.4 от ЗМДТ, съгласно Приложение № 4.
  4. Заедно с таксата по точка 3 от настоящето решение се събира и такса за почистване на уличните платна, площадите, алеите парковете и другите територии от населените места в общината, предназначени за обществено ползване, която се определя пропорционално върху данъчната оценка (чл.20 и чл.21, ал.1 от ЗМДТ) в размер, съгласно Приложение № 1, колона 5 или 8.
  5. За имоти в строителните граници на населените места, но намиращи се извън районите, в които общината е организирала събиране и извозване на битовите отпадъци размера на таксата се определя, съгласно Приложение № 1, колони 4 и 5 за жилищни имоти, колони 7 и 8 за нежилищни имоти и Приложение № 2 за улиците по населени места в строителните граници, които не се обслужват.
  6. За имоти извън строителните граници на населените места таксата за битови отпадъци по населени места се определя, съгласно Приложение № 1, колони 9, 10, 11 и 12 и Приложение № 3-списък по улици и местности извън строителните граници на населените места.

 

Приложения № 1, № 2, № 3 и № 4 са неделима част от настоящото предложение.

Препис от решението да се изпрати на Кмета на Община Ловеч за сведение и изпълнение.

С УВАЖЕНИЕ

ДАНИЕЛКОЛЕВ

Зав.Кмет на Общива Ловеч

Съгл.Заповед №3-1783/02.11.20г.

В материалите на Общински съвет Ловеч за заседанието, ЛИПСВАТ самите таблици за ставките, въпреки изрично записания текст, че са НЕДЕЛИМА част от проекто-решението!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!