BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

На консултациите за състав на Районна избирателна комисия в 11-ти МИР – Ловеч е постигнато съгласие за Председател. Кои ще бъдат заместници и секретар ще реши ЦИК

Областният управител на област Ловеч Ваня Събчева проведе днес, 4 февруари, консултации с представителите на всички парламентарно представени партии и коалиции за назначаване на състав на Районна избирателна комисия в 11-ти МИР – Ловеч в насрочените за 4 април избори за народни представители в 45-то Народно събрание. В тях се включиха ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти“, ДПС, ПП ВОЛЯ, Коалиция „Демократична България – обединение“ – парламентарно представени и с избрани представители в Европейския парламент. Това съобщават от Областна администрация Ловеч.

Според изискванията на ИК общият брой на членовете на РИК, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, се определя според броя на мандатите за народни представители за съответния изборен район, както следва – за изборни райони до 9 мандата включително – 13 членове; за изборни райони с 10 и повече мандата – 17 членове.

Съотношението на РИК – Ловеч с 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, е както следва: за ПП ГЕРБ – 5, за Коалиция „БСП за България“ – 4; за партия „ДПС” – 2, за коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО“ и ПП ВОЛЯ по един член.  Извън този брой коалиция „Демократична България – Обединение“ има право също на един член. В случай, че изброените партии и коалиции са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на РИК става 14 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на РИК (в случая това е партия ГЕРБ) и РИК става с 15 членове, както се случи и по време на консултациите в Ловеч.

След направените предложения бе постигнато съгласие за позицията председател на РИК Ловеч – Валентина Недялкова /ГЕРБ/. Спорни останаха позицията на секретар на комисията, като предложения направиха и ДПС, и Коалиция „БСП за България“, както и кои ще бъдат зам.-председателите – за едното зам.-председателско място предложени бяха две имена – от АТАКА и ВМРО, като Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще определи едно от двете предложения. Със своето решение пак ЦИК ще определи и кой ще бъде секретар, а другият предложен за тази позиция да стане вторият зам.-председател на комисията, решиха още участниците в консултациите.

Всички предложения ще бъдат изпратени на Централната избирателна комисия, която следва да назначи окончателния състав на РИК.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!