BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Областният управител Ваня Събчева участва днес в работна среща, проведена онлайн, с вицепремиера Марияна Николова

Областният управител Ваня Събчева участва днес в работна среща, проведена онлайн, с вицепремиера Марияна Николова, натоварена с координацията по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на парламентарните избори на 4 април. В срещата, в която участваха всички областни управители, се включи и доц. Ангел Кунчев, главен санитарен инспектор. Темата на работното заседание бе готовността за провеждането на изборите на 4 април.

Бяха обсъдени в детайли указанията на Министерство на здравеопазването за провеждане на изборите в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19. Те са публикувани в страницата на МЗ и всеки може да се запознае с тях. От ключово значение за постигане на целите е спазването на посочените противоепидемични мерки, които са вече известни: правилно носене на защитна маска за лице, която трябва да покрива изцяло носа и устата (от основата на носа до брадичката), от всички участници в изборния процес през целия период; спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. между участниците в изборния процес; периодична дезинфекция на ръцете; периодична дезинфекция на контактни повърхности и критични точки в избирателната секция.

На срещата се коментираха мерки и действия по отношение на сградата, в която се намира/т избирателната /избирателните секция/и и избирателната секция (залата или стаята, където се провежда гласуването), мерки и действия по отношение на членовете на секционните избирателни комисии, наблюдатели, кандидати, застъпници на кандидатски листи, упълномощени представители на партии, коалиции и инициативни комитети, представители на средствата за масова информация и друг персонал, въвлечен в изборите, извън посочените лица, като служители на общинска администрация, охрана и др.: мерки и действия по отношение на членовете на районните избирателни комисии, както и по отношение на избирателите в избирателната секция и при гласуване с подвижна избирателна кутия и в лечебно заведения за болнична помощ. Специално внимание бе отделено на мерки и действия при преброяване и предаване на бюлетините, обработване на избирателната секция преди и след приключване на изборния ден, както мерки и действия при провеждане на предизборната кампания, които предполагат физическо присъствие на участниците.

Предвид риска, за предаване на вируса чрез капки дихателни секрети и замърсени ръце, е необходимо освен въведените противоепидемични мерки със заповеди на министъра на здравеопазването да се спазват и специални мерки при организиране на предизборни събития – провеждане на предизборните събития на открито; по възможност, провеждане на предизборната кампания чрез различни медии, спазване на

физическа дистанция от поне 1,5 м. между всички участници; носене на защитна маска за лице, която да покрива носа и устата, от всички участници в събитията, с изключение за времето на изказване при спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. от останалите участници; регулиране на потока и броя на лицата, които пристигат, посещават и напускат мероприятието, разпространението на предизборните агитационни материали да се извършва на щандове за самообслужване; организацията и провеждането на предизборни събития на закрито трябва да са в съответствие с актуалните заповеди на министъра на здравеопазването за провеждане на събития на закрито с масов характер. Не се препоръчва провеждане на кампания от врата на врата, а ако такава все пак се провежда, то влизането в домовете на хората не се препоръчва, а спазването на личната хигиена от участниците е още по-строго необходима.

Веднага след приключване на работната среща с вицепремиера Марияна Николова областният управител Ваня Събчева проведе работен разговор и с председателя на РИК Ловеч Валентина Недялкова и секретаря Петко Петков по обсъжданите теми.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!