BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Известен лекар в Ловеч е с положителен случай на COVID 19

На 30 юни в Националната информационна система е регистриран положителен случай на COVID-19 за област Ловеч. Касае се за жена на 69 години от Ловеч, лекар в МБАЛ Ловеч, отделение по неонатология.
Това е известен в града лекар – доктор Наташа Шопова, научи от свой източник НГ.


Пациентката е с оплаквания от отпадналост, температура, гадене от 28 юни. Ще бъде под задължителна домашна изолация и лечение. Установени са контактните 2 лица от семейството, днес предстои вземане на проби за изследване и поставяне под карантина за 14 дни.
Лекарят е бил на работа в МБАЛ последно на 22 юни до обяд, медицинският персонал от отделението, с който е контактувала лекарката е 8 души. От вечерта на 30.юни е разпоредена щателна дезинфекция в отделението и преобразуване на графика за дежурства с изключване на контактния персонал до излизане на отрицателен резултат.
Новородените в отделението са в кувьози, контактът е напълно защитен, персоналът работи с лични предпазни средства и не съществува риск за бебетата. Противоепидемичните мерки спрямо контактния персонал се предприемат за предходните 7 дни от установяването на положителен резултат на лицето, период за който се счита, че пациентът може да бъде заразен преди появата на признаци на заболяването и поради обстоятелството, че общуването сред персонала в общите помещения за почивка без предпазни средства крие потенциален риск.
Лекарят има и извънболнична практика, установени са 14 прегледa на деца на 23, 24, 26 и 29 юни. Прегледите са извършени при спазване на необходимите противоепидемични мерки в кабинета, с лични предпазни средства. Независимо от минималния риск, ще бъде извършено изследване на децата при съгласие на родителите.
Към 8,00 часа на 01 юли диагностицираните случай в област Ловеч са 17, активните случаи са 3, излекуваните са 14. Общият брой на карантинираните лица в областта е 173.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!