«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изобретателят Виктор Стоянов: Искам технологията да остане в България

Българин е част от екип, разработил филтърна система с флуидни циклони, която пречиства въздуха от бактерии r вируси, включително COVID-19. Това е Виктор Стоянов, роден в Ловеч, завършил изобразително изкуство в Средното училище „Тодор Кирков“ през 1996 г., а в момента в Щутгарт – Германия. Интересното откритие, което нашумя в обстановката на борба с коронавируса, накара кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова да проведе обстоен разговор с изобретателя, който ви предлагаме.


„Поздравявам Ви, защото това, което научаваме, е впечатляващо. Готова съм да съдействам да изпратя информация за откритието до повече институции и наши фирми. Чувстваме се горди, че наш съгражданин прави такова необходимо откритие“, каза по телефона Корнелия Маринова.
„Приемете го като ловешки, български отговор с битката с COVID-19 с коронавируса“, каза Виктор Стоянов и допълни: „Образованието ми позволява по-различен поглед към ситуацията откъм всички технологии, които използвам, а не стандартния поглед, който се очаква от един инженер. Това е предимството, както в България, така и в Германия.
Работим с редица международни организации в чужбина, защото в днешно време обмяната на технологии е съществен процес, който не трябва да бъде ограничен в малък регион. Технологията представлява циклонен филтър, с няколко етапа. Той вече е признат от Аirbus Еxcavator център от 2018 година.
А миналата година заедно с партньори бяхме представени пред хъб за иновации в Дубай. Това беше приоритетната област, в която искахме да развиваме продукта, но тогава никой не можеше да предположи, че ще се случат такива събития като пандемията.
Нашата технология позволява улавяне на микрочастици и унищожаване на вируси, бактерии, летливи елементи. Други подобни алтернативни продукти за масово внедряване в кратко време не са ни познати. Съдействаме за получаване на чист въздух в кризисни ситуации, за хората, които са на първа линия, а също и за големи обекти. Технологията функционира както за нормални домакинства, така и за молове или административни сгради. На практика това са няколко цилиндъра, вградени един в друг с флуидни циклони т.е. всичкият въздух, който преминава през системата, преминава през флуиден филм и това гарантира унищожаването на всички видове вируси и бактерии.
Още от 2006 г. първият образец е монтиран в една от водещите Биоинженерни лаборатории в България. Ние имаме обратна информация от ползвателите му вече повече от 14 години. Поради добрата му ефективност, те закупуват и нови филтри за тяхно ползване.
Споменах, че самата технология е нова, затова и „Ербус“ не обърнаха достатъчно внимание и развитието в авиацията секна. Но при полети самият въздух в самолета не всеки път е с добро качество и точно този проблем се решава с тази система.
Друго предимство е улавянето на вредни емисии и затова сме се насочили към Дубай с корабостроенето. В Дубай участваха 159 проекта, от 36 държави и нашата технология беше в топ 10. В момента преговаряме за серийно производство за покриване на по-големи пазари. Отворени сме за партньорство за серийно производство. Цената от 500 евро е крайна цена, но е възможно оптимизация при подобрение на серийното производство, затова в момента провеждаме консултативни разговори за преминаване към серийно производство. Дали се очаква в скоро време на пазара? Това зависи от българската страна, от кооперативността на определени фирми, с които сме в преговори. Сега има затворени граници, трудности с транспорт, аз като ловчалия искам технологията да остане в България, за да не се налага да я купуваме от други големи международни организации, а да знаем, че имаме тази технология на разположение.
Темата сме я дискутирали с Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО с полк. Константин Лазаров и с полк. Орлин Николов, директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, намиращ се в София. Имаме разговори с доц. д-р майор Илиян Хутов от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.
Технологията е оценена като перспективна и в момента е представена тази информация като българско предложение за съдействие за забавянето на разпространяване на вируса към централата на НАТО за борба с кризисни ситуации.
Производството може да стане от заводи за обработка на метални листове, за съдове с малко налягане, машини за лазерно нарязване. Технологията, въпреки че е интегрирана в авиацията, не е толкова сложна и бързо може един завод с нормален капацитет да бъде преструктуриран за серийното производство. Това е и целта на самата система, да бъде максимално опростена и разбира се винаги може да бъде надграждана, но искаме по-бързо да се стигне до пазара, защото всеки ден е важен.
Всеки може да се свърже с мен по телефон 004915758734766
или имейл viktor.stoyanov@bulmould.com
Относно сертификацията на продукта имаме вътрешни протоколи за ефективността му, като резултатите при първия протокол са 100 процента уловяемост на бактерии.“
Виктор Стоянов (43 г.) е завършил висше образование в Долна Митрополия, лейтенант от резерва, след това учи Въздушна и космическа техника в Щутгард, Германия. От 2002 г. работи в чужбина. От две години пише докторантура към Техническия университет в София, филиал Пловдив, при проф. Николов, темата е „Числови симулации“.
„Това е част от развойната дейност на всеки нов продукт и използвам опита, който имам последните 10 години в Германия. Реално последните две години прекарвам повечето време в България, за да съдействам на университети, включително с Технически колеж – Ловеч сме в много добри взаимоотношения, с центъра на НАТО в София, с Институт по отбрана, с ВВС в Долна Митрополия. Реално в България това е не толкова динамично развиващ се процес, а той е първа линия в развойна дейност.“
Виктор Стоянов благодари за бързата реакция за провеждане на този разговор с кмета на Ловеч. „Радвам се, че започваме съвместно да търсим възможности за прилагане на технологията.Защото, без значение къде съм по света, първото, което казвам за себе си, е: „Аз съм си от Ловеч, малък, хубав град за посещение и всички са добре дошли в него!“
Община Ловеч, пресцентър
06.04.2020 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!