«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ловешкият театър отбелязва половин век от основаването си с „Козият рог“

„Козият рог“ е премиерата, с която Ловешкият драматичен театър отбелязва половин век от своето основаване като професионален театър. Историята е известна от разказа на Николай Хайтов и двата филма „Козият рог“ – един от 1972 г. на Методи Андонов и втори – римейк на Николай Волев от 1994 г. Сега историята оживява за първи път на сцена. Това е дълбоко трагична история от времето на турското робство, в която се преплитат любов и отмъщения. Ролята на бащата Караиван се изпълнява от известния актьор Филип Аврамов, а Янислава Линкова играе Мария и Караиваница. Режисьор е Кристиана Бояджиева. Премиерата е предвидена за 17 юли, от 21 часа на сцената на Ловешката крепост.


За  юбилея театърът е направил кратък документален филм, озаглавен „Един младеж на 50“. Той ще се прожектира безплатно пред театъра на 15-ти и 16-ти от 21.00 ч.
Филмът проследява историческия живот на театъра и отбелязва най-важните постижения на режисьорите Юлия Огнянова, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Николай Поляков, Иван Станев и др., които са поставяли в Ловешкия театър. Интервюирани са различни театрали, чийто творчески път е минал през сцената на Ловеч. Включени са кадри от репетиционни процеси на настоящия репертоар, документални кадри, разговори с актьорите Борис Луканов, Йосиф Сърчаджиев, Слава Георгиева, Марина Георгиева, Богомила Николова. Филмът е продукция на New Age Studio с режисьор Мариан Маринов и оператор Спас Спасов. Дължината му е 24 мин. и 52 сек. Филмът е направен с подкрепата на Министерствотона културата и Община Ловеч.
Съпътстващо събитие към филма и театралната премиера е гостуващата изложба на фотографии на Катя Паскалева, безвъзмездно предоставена от Съюза на артистите. Тя ще бъде представена пред сградата на театъра.
Театралният спектакъл „Козият рог“ завършва цикъла от български заглавия, който беше подготвен за този сезон. Става дума за „Илинден“, по класиката на Димитър Талев, също поставена за първи път на сцена. В репертоара са също „Майстори“ от Рачо Стоянов с режисьор Бойко Илиев и „Ако няма хубост“ по разкази от Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев.
Община Ловеч, пресцентър
09.07.2020 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!